In zo’n beetje iedere regio in Nederland bevindt zich wel een huisartsenpost. Het is een verandering die zich de laatste jaren heeft doorgezet. Voorheen hadden veel huisartsen namelijk hun eigen praktijk en maakten zij onderling afspraken wie in het weekend gecontacteerd kon worden voor spoedgevallen.

artsenEen huisartsenpost is een verbetering op dit oude systeem. Voor zowel de huisartsen als de patiënten is de situatie beter geworden. Op huisartsenposten werken namelijk meerdere artsen met elkaar samen. Wanneer je klachten ervaart met je gezondheid dan is dit meestal de plek waar je als eerste een afspraak maakt.

Meerdere huisartsen in een praktijk

De eigenschap die vooral een huisartsenpost definieert is de aanwezigheid van meerdere huisartsen in een praktijk. Zij delen samen de huur van een gebouw en hebben in de meeste gevallen ook dezelfde assistenten voor hen werken. Het bespaart dus geld voor de huisarts. Voor jou als patiënt hebben huisartsenposten echter ook meerdere voordelen. Deze zullen we uitvoerig bespreken in de volgende paragraaf. Een goede definitie van de huisartsenpost is dus een gebouw waarin meerdere medische professionals met elkaar samenwerken. Zij verlenen medische zorg aan de regio waarin de post gevestigd is.

Voordelen voor jou als patiënt

Voor jou als patiënt zitten er meerdere voordelen aan een huisartsenpost. Zo is het bijvoorbeeld goed geregeld dat in de weekenden altijd iemand beschikbaar is op de post om mensen met medische spoedgevallen te helpen. Als een familie een vaste huisarts zoekt dan kunnen alle gezinsleden bij dezelfde post terecht.

Bij de meeste praktijken werken zowel mannelijke als vrouwelijke doctoren. Je kan er dan voor kiezen om je door een man of vrouw te laten behandelen. Wanneer je het advies van een huisarts met spoed nodig hebt, dan kan je bij een huisartsenpost het snelste behandeld worden. Mocht je vaste arts even bezet zijn, dan krijg je de persoon te spreken die het eerste tijd voor je heeft. Een groot voordeel omdat bij een snelle behandeling de kans op genezing vaak het grootst is.