Een operatie is vaak vrij ingrijpend voor het lichaam. Er kunnen natuurlijk diverse redenen zijn waarom iemand geopereerd moet worden. Het lichaam heeft vaak een goed herstel nodig na de operatie. Het komt soms echter voor dat er na een operatie een complicatie op zal treden die CRPS heet, in Nederland vooral bekend als posttraumatisch dystrofie.

Bij deze complicatie ontstaat er een zwelling, meestal aan de ledematen, waar ook veel pijn bij komt kijken. Het niet helemaal duidelijk waardoor deze complicatie precies ontstaan, maar het is wel iets waar mensen heel veel last van kunnen hebben.

In veel gevallen verdwijnt de complicatie ook weer snel, maar dat is niet altijd het geval. Soms blijft het lang aanhouden of wordt het zelfs chronisch. Dat is natuurlijk niet prettig. Waar de mensen die hier mee te maken krijgen vooral mee moeten omgaan is de pijn. Zo staat pijn verminderen bij behandeling posttraumatische dystrofie dan ook vaak hoog op het lijstje. Er zijn diverse mogelijkheden op dit gebied.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Een oud gezegde, wat ook zeker in dit geval geldt. Natuurlijk kan niemand voorzien wanneer een letsel zal optreden, dat is vaak het resultaat van een ongeluk. Toch is er in sommige gevallen wel bekend wanneer een bepaalde operatie plaats zal vinden. CRPS komt overigens meer bij vrouwen voor dan bij mannen.

Dit artikel bevat geen medisch advies.